Egészséges életmód és az Életreform

egeszseesg_eletmod_es_vega_etel.jpg

Mi tehát az az életreform? Semmi esetre sem az, amire most Te gondolsz. Semmi esetre sem komplikált, merev szabá­ lyok összevisszasága. Sőt, ellenkezőleg, maga a józan ész, a helyes, egészséges, logikus gondolkodás - lehetőség szerint az élet minél szélesebb területére kiterjesztve.

Rájössz arra, hogy nem feltétlenül szükséges minden nap éjjel kettőkor lefeküdni. Hogy ez a szokás a józan ésszel ellenkezik, és míg hátrányai minden téren megszámlálhatatlanok, az egészségre nézve előnyei egyáltalán nincsenek. Ha van még benned né­ mi erő, megpróbálsz egy, két, három hétig reggel már hatkor felkelni és munkához látni, vagy - ha ez talán az első hetekben még nagy nehézséget okozna - sétálni, a tüdődet szellőztetni egyelőre. Hiszen ez a szegény, elhanyagolt szervezet eléggé próbára volt téve, talán évtizedeken is keresztül. Háláld meg neki, hogy ily mostoha viszonyok között is hűen szolgálta a te esztelen, zsarnok akaratodat, és idő előtt nem mondta fel neked a szolgálati szerződést, amely pedig kétoldalú. Tedd jóvá a vele szemben konokul elmulasztottakat, mielőtt még nem késő.

Meglátod, hálás lesz neked ezért a kis figyelemért, és háláját kézzelfogható módon fogod érezni, ha lesz időd a reggeli óráidban egyszer nemcsak a szomszédodat, de saját magadat is megfigyelni. Ha ezt megtetted, már el is indultál azon az úton, amelyre hívogatni mi soha meg nem szűnünk Téged. Ha még oly kaján kacagás lesz is a válaszod sokáig. Mert mi tudjuk, hogy az nevet igazán, aki utoljára nevet. És utoljára mindig az nevet, aki tovább lát - ha csak egy lépéssel is - az orránál. Ami nem hiúság, nem az önbizalom túltengése ná­ lunk, mert ha az, úgy a szó magasabb értelmében még nem beszélhetnénk igazi életreformról. Hála ez csupán és kötelesség. Végeredményben tehát szeretet ez bennünk, szeretet azokkal szemben, akik ezt még ma nem értik. Mint ahogy mi sem értettük meg azonnal, és hogy mégis célhoz értünk, ezt éppen azoknak köszönhetjük, akikben nagyobb volt a szeretet, mint bennünk a gúnyolódási hajlam. Valahogy ezt a bűnünket akarjuk mi is levezekelni. Nem számító önhittséggel, de lelkünk mélyéről fakadó, alázatos és mégis örömteli készségből, amelyet csak az érezhet, aki már megpróbálta magát saját maga előtt megalázni.

A reforméletmód átültetésének, a követésig való meggyő­ ződésnek egyik legnagyobb akadálya az, hogy az embernek - legalábbis látszólag - nem ártanak a különböző kilengések. A kosztolás terén például a hétköznapi, húsos, tobzódó étrend. Sőt, a kinézet - a külső - szempontjából az a legtöbbször még használ is. Mert a falánk ember, ha erős gyomra van, rendszerint meghízik és így állítólag jól néz ki.

A meggyőződés másik nagy akadálya a megfelelő példa hiánya. A vegetárius étrendre és életmódra rendszerint már súlyosan beteg emberek térnek át, a körülmények kényszerí­ tő hatása alatt. A legyengült, beteg szervezet persze már sem a követésben, sem annak hatásában nem mutathat fel, legalábbis rövid idő alatt, látható, kézzelfogható eredményeket. Sőt, az ilyen vegetárius kinézete sokszor egyenesen siralmas. Hiszen az életerő most nagy tisztító munkával van elfoglalva. Leépít. Úgy testileg, mint lelkileg felfordulást okoz, ami minden építésnek és bontásnak szükségszerű velejárója.

Ez a két látszat - miután az emberek túlnyomó része csak ez után ítél - a legnagyobb akadálya annak, hogy egy be nem avatott megerősítse hitét az új életmód iránt. Különösen akkor, amikor ezt a hitét lerontani igyekszik úgy a hivatalos orvostudomány, mint az általános közfelfogás, eltekintve az egyes ember megrögzött szokásaitól, amelyek mind a cél ellen dolgoznak. Az egyik oldalon látszólag duzzadó egészsé­ get látni, gondtalannak tetsző, kívánatosnak tűnő, vidám életmóddal, a másik oldalon ugyanakkor töprengő, beteges kinézésű, sápadt arcokat, és ehhez még le is kell mondani egy csomó megszokott élvezetről - ugyan ki az, akitől ezt elvárhatjuk? Ki az, akit mindennek dacára sikerül meggyőzni, ha különben „egészséges”? Majdnem lehetetlen vállalkozás ez a mai világban. Napjainkban az emberek - vágtató életmódjuknak megfelelően - frappáns, gyorsan ható, kézzelfogható bizonyítékokat követelnek. A hit a legtöbb ember szemében egyenlő a naivitással, amit a modern ember egyenesen alacsonyabb rendűnek tart - elmebeli fogyatékosságnak, babonának, fejletlenségnek. Ugyan ki az, aki a mai, büszkeségben tobzódó emberek között vállalni merné ezt az ő sze­mükben nyilvánvalóan másodrangú szerepet? Ma, a rekordok korszakában, amikor mindenki különb akar lenni a másiknál, és magát tartja a világ közepének?!

Egészséges életmód és a vegetarianizmus

Egyre több helyen olvasom, hogy a vegetáriánus és vegán életmód hozzájárul ez egészséges életmódhoz. Többen azt állítják, hogy az ember gyümölcs és magevő emésztőrendszerrel rendelkezik. A hús megemésztése nagyon nehézkes, gyakorlatilag rohad a belekben. Illetve a húsban található húgysav káros hatással van az izületekre.

forrás: Balog Béla: A természetes életmód kalendáriuma