Pozitív gondolkodás táptalaja

pozitív gondolat ereje

Először szeretnék egy érdekes gondolattal kezdeni:

Könnyő optimistának lenni akkor, amikor jól megy a sorod. De mit teszel nehéz idıkben? Sokan sulykolják mások fejébe azt, hogy a pozitív gondolkodás az egyedüli megoldás a problémákra. Nem is sejtik, hogy ezzel néha inkább ártanak, mint segítenének...  

A pozitív gondolkodás mítosza

Szögezzük le az elején: maximálisan támogatom a pozitív gondolkodást. Nade! Mégis, miért nem lesznek olyan sokan sikeresek, mint amilyen sokan gyakorolják? A magyarázat sokkoló lehet, de jobb lesz, ha ezt a kitételt egy életre megjegyzed: A pozitív gondolkodás nem a szerencséd oka, hanem csak a körülménye. A búzamag önmagában nem hajt ki. Ugyanígy a jó termőföld is haszontalan önmagában. Viszont a jól megművelt talajba elvetve a búzát a feltételek adottá válnak a jó termésre.

Az elsődleges okok találkoznak a másodlagos okokkal, amelyek által beérik és megszületik az eredmény. A másodlagos okokat hívjuk körülménynek. Tehát, a pozitív gondolkodás a termőföld, vagyis az ideális körülmény, az elsődleges ok pedig a mag, amely ebben tud gyökeret verni és szárba szökkenni. Rengetegen "programozták" már maguknak a sikert és mégsem jutottak előbbre. Az eredménytelenség híján közülük sokan megcsömörlöttek a pozitív gondolkodástól és mélyebbre estek, mint ahol azelőtt voltak.

Az optimizmus nem mosható össze a valóság tagadásával!  

Mégis, milyen sokan esnek ebbe a hibába! Aki létbizonytalanságban él és közben az aktuális problémáinak megoldása helyett inkább milliomosnak milliárdosnak képzeli magát -ahogy arra bíztatták-, az inkább neurotikus hajlamokban lesz gazdagabb, nem pedig anyagiakban.  

Aki könnyen befolyásolható, annál a jelenlegi és a vágyott állapot közötti óriási különbség - lesúlyozva a múlt tapasztalataival - gyakran csak az ingerlékenységet és a tompaságot növeli. Ennek egyenes következménye a helytelen döntéshozatal, valamint az önpusztító magatartás széles palettája.

Akkor feladjam az álmaimat?  

Csak azt ne! Viszont tudnod kell, hogy pontosan mi a teendőd ahhoz, hogy most egyről a kettőre juss. Ugyanakkor azt is biztosítsd, hogy ezzel közelebb kerülj a jövőképed megalkotásához. A célkitűzés folyamatában minden esetben két dolog a legfontosabb: a következő lépés és az irány. Az eredmény így erőltetés nélkül megjelenik, amelyről azonban valamit tudnod kell...  

Ugyanazt a tevékenységsorozatot végezve nem biztos, hogy másokéval azonos eredményre jutsz.

Hogy lehet ez, hiszen sok helyen épp az ellenkezőjét tanítják?!

Ismét hangsúlyoznom kell az elsődleges okot; a magot. A termőföldet már porhanyósra szántottuk, szuper pozitív a gondolkodásunk. Eljött az ideje, hogy elvessük a magokat. A magot pedig a következő szóval írhatjuk le a legjobban:  érdem.

Pozitív gondolkodás nem egyenlő a tagadással?

Van, akinél a pozitív gondolkodás valóban a realitás tagadását jelenti. Nem azt mondom, hogy járjunk lehajtott fővel, vagy elégedetlenkedjünk… Ellenben vegyük észre a valóságot, a pozitívumokat, és bizony a negatívumokat is életünkben. Ne féljünk dolgozni gondolatainkon és körülményeinken. Igyekezzünk a negatívumot felfogni, és gyökerestül kezelni a problémát.

forrás: Manhertz József: Pozitív gondolkodás nehéz időkben