Bőrápolás és UV sugárzás

borapolas_es_az_uv_sugarzas.jpg

Következő bejegyzésemben szeretném folytatni az előző gondolatmenetet az UV sugárzás és bőrápolás témakörében. Sok nő mindenféle krémeket ken az arcára a bőrápolás jegyében, ám elfeledkezik az UV bőrkárosító és öregítő hatásáról. Emiatt aztán a krémek sem fejtik ki az elvárt hatást. Ne felejtsük el az alapokat, sose tegyük ki nyáron magunkat a déli napsütés bőrkárosító hatásainak.

Veszélyeztetett csoportok

A gyermekek és serdülők különösen veszélyeztettek az UV sugárzás károsító hatásaival szemben. A túlzott napsugárzás expozíció valószínűleg hozzájárul a bőrrák kialakulásához a későbbi életszakaszokban. A mechanizmus nem tisztázott, de lehet, hogy gyermekkorban a bőr érzékenyebb az UV sugárzás károsító hatásaival szemben.

Az egyén bőrtípusa is fontos. A világos bőrű emberek többet szenvednek a leégéstől és nagyobb a kockázatuk a bőrrákra, mint a sötétebb bőrűeknek. Bár a bőrrák gyakorisága kisebb a sötétbőrű embereknél, a rákot gyakran csak egy későbbi, veszélyesebb állapotban veszik észre náluk. A szemkárosodás, a korai bőröregedés és az immunválasz elnyomásának kockázata független a bőrtípustól.

Bőrápolás és védőintézkedések

A WHO a következőket ajánlja az UV sugárzás expozíció elleni védekezéshez:

  • Korlátozza a déli napon eltöltött időt.
  • Keresse az árnyékot.
  • Viseljen védőruhát, mint pl. széles karimájú kalapot a szemek, az arc és a tarkó védelmére.
  • Viseljen napszemüveget, megfelelő oldalsó védelemmel, amely 99-100 % UVA és UVB védelmet nyújt.
  • Használjon széles spektrumú, 30+ feletti fényvédő faktorú (SPF) napvédő krémet a ruha által nem fedett bőrfelületeken, és szükség esetén bőségesen kenje be magát újra. A nap elleni védelem legjobban az árnyék keresésével és a ruha viselésével érhető el, inkább, mint a napvédő krémek alkalmazásával. A napvédő krémek nem használhatók a napon töltött idő meghosszabbítására és a napozás közben napvédő krémet használó embereknek önként korlátozniuk kell a napon eltöltött időt.
  • Kerülje a szoláriumokat és barnító szalonokat: A napágyak használata 35 éves kor alatt 75 %-kal növeli a melanóma kockázatát. Orvosi felügyelet nélkül a nap- ágyak/naplámpák nem használhatók. A WHO azt ajánlja, hogy a 18 éves kor alatti fiataloknak tiltsák meg a napágyak használatát.
  • Védje a csecsemőket és kisgyerekeket: A csecsemőket mindig tartsa az árnyékban.

A gyermekek ösztönzése a fenti egyszerű elővigyázatossági intézkedések betartására megvédi őket mind a rövid, mind a hosszú távú károsodásoktól, ugyanakkor lehetővé teszik számukra, hogy élvezzék a szabadban eltöltött időt. A szülőknek és felügyelőknek biztosítaniuk kell a gyermekek megfelelő védelmét.

A D-vitamin hiány megelőzése

Míg az UV sugárzás túlzott expozíciója elleni védelem a fő egészségi szempont, az UV kis mennyiségben alapvető a jó egészséghez, mivel a D-vitamin előállításához vezet a testben. A D-vitamin erősíti a csontokat és a vázizom rendszert. Azoknak az embereknek, akiknek nagyon alacsony a napsugárzás expozíciója, mint pl. az intézetekben tartott személyek, erősen pigmentált bőrű személyek, akik alacsony UV szintű környezetben (pl. magas szélességi körökön) élnek, vagy azok, akik a szabadban tartózkodva - vallási vagy kulturális okokból - egész testfelületüket fedve tartják, az orvosukkal történt megbeszélés mellett, meg kell fontolniuk a D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő alkalmazását.

forrás: World Health Organization - Ténylap