Az egészséges életmód útja

 

Már Dn Lahmann felismerte valamennyi betegség okát, a későbbi kutatók pedig, akik ezen az iiton tovább kutattak, a helyes eszközöket is megtalálták a bajok sikeres orvoslására. Lahmann azt tanította: a hibás táplálkozás hibás összetételű, risztátalan vért hoz létre. Mivel testünk minden szerve a vérből nyeri erőforrását és tápanyagát, ezért a vérnek minden szükséges alkotóelemet tartalmaznia kell, hogy abból egészsé­ ges szerveket, jó idegeket, erőteljes csontokat, szép fogakat, rendes hajzatot stb. tudjon építeni és működtetni.

Ez a tan oly világos, mint a nap! A megevett tápanyagokból képződik a vér. Az ételeknek tehát tartalmazniuk kell mindazt, ami a rendes vérképződéshez szükséges. Viszont semmi olyat nem szabad tartalmazniuk, ami a normális vérképződéshez fel nem használható. Néhány példa meg fogja majd világítani ezt az alapvető tant, mert teljes világosság nélkül egy lépéssel sem jutunk előbbre.

A csontok és a fogak főleg mészből állnak. Tehát a táplálékban elegendő mésznek kell lennie, mert másként gyermekeink gyenge csontúak, a felnőttek pedig lúdtalpasok lesznek, ami különösen a helytelenül táplálkozó keleti népeknél gyakori. Még a felnőttek csonkái is gyengébbekké lesznek és összezsugorodnak, ha a táplálék révén nem áll elegendő mész a vér rendelkezésére. A mészhiány legnyilvánvalóbb tünete a fogak kihullása. Azok még oly szorgos tisztítása sem képes egyetlen fogat sem fenntartani, ha az építőanyag, a mész hiánjrzik a vérből. A fogak fehéren tartására elegendő egy főkefe. Az egészséges nyál pedig elpusztítja az összes baktériumot.

Egy másik kép: normális epe képződéséhez a szervezetnek nátriumra van szüksége. De nem az általánosan ismert konyhasóra (a nátrium-kloridra), hanem organikusan lekötött nátriumra úgy, ahogy az az összes friss gyümölcsben, bogyóban, salátában, főzelékben, gyökérben és gumóban található. Aki ezekből túl keveset eszik, és inkább kenyérrel, csuszákkal, tésztákkal, hússal és tojással él, az kevés megfelelő nátrium- és káliumsót n3rújt a testének. Ennek természetes következménye lesz az, hogy a vér rossz nyiroknedvet (és emésztő­ nedvet) termel; a nyál, a gyomornedvek és az epeváladék is ide tartozik. Az epe folyékonysága és zsíroldó képessége elvész. A zsíros ételek rosszul emésztődnek és mindenféle nehézséget okoznak. Az epe maga is oly sűrűvé válhat, hogy kőkemény tömeggé áll össze. Ezek az ismert epekövek, amelyek nemritkán halált is okoznak.

Semmi csodálnivaló nincs tehát abban az állításban, miszerint nem maga a táplálkozás erősít, nem az adja meg még a fizikai erőt sem, hanem valami más. Sőt, minél erősebb valaki, minél hatalmasabb, minél inkább áll az átlag felett, annál távolabb kell állnia az átlagtól - tehát szükségszerűen az egészségtelen táplálkozástól is.

Életreform és az egészséges életmód

Mily nehéz egy ilyen ellenséges beállítottságú világgal szemben felvenni a küzdelmet és el nem csüggedve, kedvet nem vesztve: bizalmat, hitet, erkölcsöt hirdetni. És mégis meg kell tenni. Minél nagyobb az ellenállás, annál inkább! Mert bármenn3áre paradoxonnak is hangozzék - az élet megreformá­ lására ott van a legnagyobb szükség, ahol arról a legkevésbé akarnak hallani. A gyümölcs mindent kioldó, jóvá tevő hatalmára mint orvosságra is ott van a legnagyobb szükség, ahol azzal a le^evésbé élnek, ahol a már tönkretett szervezet azt a legkevésbé tudja már feldolgozni, megemészteni.

Csakhogy ésszel, természetesen! Bölcs előrelátással, okosan. „Mert mi az életreform? Ez az új csodabogár?! Mit akar ez tőlem? Miért erőszakolja rám azt a nyers almát reggelire, vagy azt az utálatos zöld salátát, amikor én az ebédemmel egészen meg vagyok elégedve?! Nem az ebéd a rossz, hanem a gyomrom,” - hangzik majd az ellenvetés, - „azt tessék megjavítani! Az ebédemmel jó gyomor mellett majd csak megbirkózom, amint megbirkóztam azzal eddig is...”

Hát csak türelem, kedves barátom! A gyomrod sem romlott el máról-holnapra, és az idegeid sem pont három perc alatt mentek tönkre. Hanem alig észrevehetően, lassan-lassan. Egy következetesen következetlen életmód eredményeképpen. Ahel3n-ehozásuk sem mehet tehát másképpen. Ha eltévedtél, akkor kell visszamenned, amennját előre mentél; ez alól nem menthet fel sem protekció, sem előkelő összeköttetés.

Egészséges életmód - a hosszú folyamat

Ahogy az előzőekből is kiderül, az egészséges életmód eredménye nem egyik napról a másikra fog látszani. Ez bizony egy hosszú folyamat, pont olyan hosszú, mint az eddigi rossz szokásokkal töltött múltunk. Minél hamarabb felismerjük a jó irányt és megfogadjuk az egészséges életmód tanácsokat, életünk annál hamarabb kerül helyes mederbe.

forrás: Balog Béla: A természetes életmód kalendáriuma