Epekő kezelése táplálékkiegészítők segítségével
Epebetegségek, epekő
Élete során szinte mindenkinek volt már problémája az epéjével. Főleg azok a nők tapasztalhatták meg, milyen kínzó fájdalmat okozhat, akik már elmúltak 4 0 évesek és némi túlsúllyal is küszködnek. Az epekő szinte mindig kiadós étkezést követően okoz váratlanul erős fájdalmat és görcsöket. Koleszterinből, kalciumból és más anyagokból képződik az epehólyagban. A zsírok megemésztését elősegítő epében kő akkor alakulhat ki, ha túl sok benne az epesav, a koleszterin, a pigment- és más anyagok. Gyakori, hogy az epekő semmilyen tünetet nem okoz, pedig már jó nagyra nőtt, azonnal észrevehető azonban a jelenléte, ha gyulladást idéz elő az epehólyagban vagy elzárja az epevezetéket. Epehólyag-gyulladásra vagy az epevezeték elzáródására utaló tünetek: hányingerrel, hányással, lázzal együtt járó fájdalom vagy pedig nagyon erős hasi fájdalom. Gyomorégés, puffadás is jelentkezhet. Ilyenkor azonnali orvosi ellátásra van szükség. Kevésbé heves tünetekkel járhat a régebben meglévő epekő, időszakos fájdalmat okozva a has jobb felső felén. A fájdalom kisugározhat a hátba, a mellkasba vagy a jobb vállba is, és általában étkezés után jelentkezik, 0 perctől 4 óra hosszat tartva.
Tapasztalatok szerint a nőket inkább érintik az epebetegségek, és 40 éves kor felett gyakrabban fordulnak elő. Hajlamosítanak az epekő kialakulására a gének - ez ügyben
egyelőre ne m sokat tehetünk valamint az elhízás és a túl gyorsan végzett fogyókúra, a böjt.
Étrend
Táplálékunkban legyen kevés finomított szénhidrát, cukor és zsiradék, de tartalmazzon sok rostot. Bőségese n fogyasszunk gyümölcsöt, zöldséget, zabkorpát és más rostos anyagokat, különösen gélformáló vagy nyákképző rostokat (lenolaj , guár, pektin stb.). Mindezek hozzájárulnak az epe köve k feloldásához. A gyümölcs- és zöldségfélék közül első¬ sorban a magas pektintartalmú narancsot, almát, banánt, borsót és sárgarépát részesítsük előnyben. Igyunk sok folyadé¬kot. Ha valaki kénye s az epéjére, ne fogyasszon tojást, kerülje a cukrot, az állati fehérjéket, a zsírban vagy olajban sült ételeket, a káposztát, a tejfölös, a paprikás és hagymás ételeket. Nem tesz jót a szeszesital, töményét pedig tilos fogyasztani!
Epeköve k kihajtására jól bevált módszer az olívaolaj alkalmazása. Három evőkanálnyit keverjünk össze citromlével, és lefekvés előtt, illetve ébredéskor igyuk meg. Ezzel az eljá¬rással kihajthatjuk az epeköveket: érdeme s figyelni a székletünket, megjelennek- e benne. Citromlé helyett grépfrútdzsúszt is használhatunk. A máj megtisztítására kiváló a tiszta almaié is. Öt napig fogyasszunk annyit, amennyit csak tudunk, természetesen tartósítószer és cukor nélkül. Érdeke s összefüggésre utal, hogy egy tanulmány kimutatta: allergia elleni szigorú diétával valamennyi epebeteg tünetmente s marad. Jusson eszünkbe gyakran az a mondás, hogy „az embert elönti az epe". Ez olyankor szokott megtörténni, ha valaki hirtelen megharagszik, felindul, negatív érzelmek kerítik hatalmukba. Mivel az epe a májban termelődik, májbetegek is gyakrabban küzdene k epeproblémákkal. Mind a máj, mind
az epe működésének karbantartására érdemes gyakran lazí¬tani, relaxálni. Érdekesség, hogy egy tudományos kutatás szerint a napozni szerető, fehér bőrű emberek esetében az epekőképző¬dés kockázata kétszeres volt a napot nem kedvelőkhöz ké¬pest. Akik pedig kimondottan le szoktak égni a hosszú napozástól, azoknál a kockázat még egy nagyságrenddel nagyobb: 26-szoros a napot kerülőkhöz viszonyítva.
Gyógynövények
Egy ismert magyar szakértő teakeveréke 18-20 féle füvet tartalmaz, alkalmazásával a műtétet gyakran el lehet kerülni. Az epebántalmak alapteáinak hatóanyagai a következők: pemetefű, rebarbara, apróbojtorján, sóskaborbolya. Érdek s Lukácsnénak az a megjegyzése, amelyben taní-tómesterére, Forst Károlyra hivatkozva azt mondja, hogy a gyomorsav mennyiségé t is az epe szabályozza. Magyarán: akár sok, akár kevés a gyomorsav, epebántalommal kell
számolni.
Táplálékkiegészítők
Mivel az epekő kialakulása valószínűleg összefügg az epében lévő koleszterin szintjével, jó választás, ha olyan étrend-kiegészítőket szedünk, amelyek csökkentik a koleszterinszintet. Tapasztalatok szerint igen előnyös a lucerna (alfalfa) alkalmazása. Tisztítja a májat, sok vitamint és ásvá¬nyi anyagot tartalmaz, és minden emésztőrendszeri problé¬mánál beválik. Jó még a C-vitamin, valamint a zsírégető tulajdonságú lecitin. A benne lévő esszenciális zsírsavak
révé n az epekövek kialakulásának megelőzéséhez, illetve a kövek feloldásához is segítséget adhat a lenmagolaj. Ajánlott tovább á a B-vitamin komplex szedése, hiszen B-vitaminok
hiányában az emésztés nem lehet megfelelő
Táplálékkiegészítők: az egészséges élet kulcsa
A táplálékkiegészítők, mint a nevük is jelzi, csak kiegészítők, nem csodaszerek, de megfelelő céllal és módon történő alkalmazásuk esetén jelentős szerepük lehet az egészséges életmód megvalósításában. A táplálékkiegészítők és vitaminok a túlsúly kezelésében is fontos szerepet töltenek be. Ha fogyásunk tekintetében csak is ezen szerek jótékony hatására akarunk támaszkodni, és elhízásunk valódi okát nem kezeljük, rengeteg pénzt áldozva, akkor csak átmeneti megoldást találunk. Ám ha fontolóra vesszük a táplálékkiegészítők szedését, segíthetünk, hogy szerveztünk bizonyosan hozzájusson mindahhoz a tápanyaghoz, amelyre nap mint nap szüksége van.
Forrás: Kürti Gábor: Gyógyítás otthon 1.